Skip to content
Animals Top
Home>Animals>Birds>Wading birds
Animal Profile IUCN: LC

Vanellus gregarius

Vanellus gregarius,Sociable Lapwing, Sociable Plover,Vanneau sociable,Chettusia gregaria ssp. gregaria,lar and Andrew,Chettusia gregaria ssp. gregaria,amp and Simmons,Long legged lapis

The Sociable Lapwingm is a medium-sized wading bird.Yellow-cheeked laphens are migratory birds with great flying abilities. They inhabit grassland, cultivated land, desert and dry inland wetlands (such as desert oasis, salt lake, salt marsh, alkali beach, seasonal rivers, seasonal lakes, spring over

Wading birds
Scientific Name
Vanellus gregarius,Sociable Lapwing, Sociable Plover,Vanneau sociable,Chettusia gregaria ssp. gregaria,lar and Andrew,Chettusia gregaria ssp. gregaria,amp and Simmons,Long legged lapis
Length
27-30cm
Weight
No textual research information is available
Lifespan
No textual research information is available
IUCN Status
LC
Advertisement

Table of Contents

    The Sociable Lapwingm is a medium-sized wading bird.

    1665108974388606.jpeg

    Yellow-cheeked laphens are migratory birds with great flying abilities. They inhabit grassland, cultivated land, desert and dry inland wetlands (such as desert oasis, salt lake, salt marsh, alkali beach, seasonal rivers, seasonal lakes, spring overflow zones in the Gobi desert, etc.) and nearby semi-arid grasslands. It feeds on insects, locusts, grasshoppers, spiral snails, and shrimp.

    Under human hunting, yellow-cheeked laphens have had to leave China, which cannot but be said to be a pity. Now the yellow-cheeked lapcock is still struggling on the edge of survival, and I hope it can overcome the difficulties as soon as possible and return to China.

    Listed in the International Red Book of Birds of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), 2009 list ver 3.1 - Critically Endangered (CR).

    It is listed in the second level of the List of China's National Key Protected Wildlife.

    At a glance

    Profile Details

    Key characteristics, appearance, and habitat information.

    Traits & Behavior

    The rest of the face and upper neck are earthy yellow

    Appearance

    The body length is 27-30 cm, the wing tip is long, the first primary feathers are vestigial, the shape is narrow, very short; The second primary feather is longer or equal in length to the third. Three-level flying feather specialty. The tail is short and round, with 12 tail feathers.

    Distribution & Habitat

    Distributed in Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Georgia, India, Iran (Islamic Republic of), Iraq, Israel, Jordan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Lebanon, Oman, Pakistan, occupied Palestinian Territory, Qatar, Russian Federation, Saudi Arabia, Sri Lanka, Syrian Arab Republic, Tajikistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan, Pakistan. Turkey, Turkmenistan, United Arab Emirates, Uzbekistan.
    Possible extinction: Cameroon, Central African Republic, Chad, Eritrea, Ethiopia, Sudan.
    Passing Bird: Austria, Bahrain, Belarus, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Egypt, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Kuwait, Luxembourg, Maldives, Malta, Mongolia, Morocco, Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Seychelles, Slovakia, Slovenia, Cyprus, Cyprus, Cyprus, Cyprus, Cyprus,

    Quick answers

    Vanellus gregarius FAQs

    Follow your curiosity

    Keep Exploring Animals

    Read more about animal biology, compare similar-looking species, or browse the animal encyclopedia.