Skip to content
Animals Top
Home>Animals>Birds>Waterfowl
Animal Profile IUCN: LC

Ruddy-headed Goose

Ruddy-headed Goose,Chloephaga rubidiceps

Chloephaga rubidiceps (Chloephaga rubidiceps), a Ruddy-headed Goose, is a bird of the anatidae order.The wild goose is often active in nearby freshwater areas and coastal lagoons, and has strong terrestrial habitat, low swimming level, and raised chest and hindquarters when entering the water. Sex a

Waterfowl 555 views
Scientific Name Ruddy-headed Goose,Chloephaga rubidiceps
Length 50-59CM
Weight No textual research information is available
Lifespan No textual research information is available
IUCN Status LC
Advertisement

Table of Contents

    Chloephaga rubidiceps (Chloephaga rubidiceps), a Ruddy-headed Goose, is a bird of the anatidae order.

    15 f421ae4930aa2e1585971e6c234abc_ nine ray image converter. JPG

    The wild goose is often active in nearby freshwater areas and coastal lagoons, and has strong terrestrial habitat, low swimming level, and raised chest and hindquarters when entering the water. Sex alert and timid, people can not approach, often very far-sighted people fly or swim away. Nomadic foraging near water, mainly grasses, roots, leaves, stems, seeds and various aquatic plants.

    f6f2cbdc8cbcd589289bcb953ea38b44_ nine ray image converter. JPG

    The breeding season is September to October, usually near the edges of lakes, rivers, ponds and marshes. Nests are built in grass near water, in rock crevices, or in caves on sandy slopes. Male geese are very territorial. The female goose is lined with plants, and when she lays her eggs, she plucks a lot of her own feathers and places them in the nest. Each clutch lays 5 to 8 white eggs, which hatch for 30 days. The chicks become sexual early, can swim and do activities the next day after hatching, and are sexually mature at 2 years of age.

    Listed in the International Red Book of Birds of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), 2009 list ver 3.1.


    Protect wild animals and eliminate wild meat.

    Maintaining ecological balance is everyone's responsibility!



    Tags

    At a glance

    Profile Details

    Key characteristics, appearance, and habitat information.

    Traits & Behavior

    The brown-headed grass goose is actually a kind of cock-nosed duck, not a goose goose

    Appearance

    50-59 cm in length. Maroon head and upper neck; The back is light gray; Underbody light gray with black flower markings; The primary feathers in flight are black, and the inner side of the wings is white; Wing feathers with green stripes wide piping; The tail is black; The eyes are brown with white eyelids; Geese have relatively short, black beaks; The legs and feet are orange with black markings; Both sexes are similar, and the young have gray plumage and a floral pattern of light brown and white feathers.

    Distribution & Habitat

    It is found in South America, including Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Brazil, Chile, Argentina, Uruguay, and the Malvinas Islands (also known as the Falkland Islands).
    There are roughly two groups. One is a species that lives in southern Chile and Argentina's Patagonia mainland, including the brown-headed wild geese that winter in Argentina's southern Buenos Aires province. Another group is active on the Falkland Islands all year round. Although the Falkland Islands population is not under threat, the population of the wild goose living on the mainland has been severely reduced and declined.
    It is found in alpine lakes, freshwater marshes, open grasslands, swamped grasslands and farmlands of South America, including the coast of the Falkland Islands. Ethnic groups on the mainland migrate to southern Buenos Aires Province or Tierra del Fuego during the winter, while ethnic groups on the Falkland Islands do not migrate. The fligh
    Advertisement

    Visual guide

    Browse available images of this species.

    Quick answers

    Ruddy-headed Goose FAQs